article banner

Türk Kadın Yöneticiler %25'lik Ortalama İle %20'lik Dünya Ortalamasını Geride Bıraktı

Türk kadının topuk sesi, Avrupa'yı bastırdı...

Denetim, vergi ve danışmanlık şirketi Grant Thornton'un "Kadın Yönetici" araştırmasında Türkiye, sınıfı geçti. Yüzde 25 oranı ile dünya ortalamasının üzerinde kadın yönetici istihdam ettiği ortaya çıkan Türk şirketler, Avrupa'yı geride bıraktı. Şirketlerde topuk sesinin en çok duyulduğu ülke ise Tayland oldu.

Türkiye'nin kadın yönetici karnesi Avrupa'yı geride bıraktı. Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi Grant Thornton tarafından, 39 ülkede gerçekleştirilen 'Kadın Yöneticiler' araştırması sonuçlandı.

Yüzde 45 ile kadın yönetici oranı en yüksek ülke Tayland'ın oldu. Dünya ortalaması olan yüzde 20'nin 5 puan üzerine çıkan Türkiye İngiltere, Fransa ve Almanya'yı solladı.

Türkiye'nin dünya ortalamasının üzerine çıkmış olmasının sevindirici olduğunu söyleyen Grant Thornton Türkiye Başkanı Aykut Halit"Dünya ortalamasında 2009 yılına göre yaşanan düşüşün ise en kısa zamanda yerini gerçek bir artışa bırakmasını umuyorum" açıklamasında bulundu.

Araştırmaya göre, şirketlerin kadın yönetici ortalaması 2009 yılında 24, 2004 yılında ise 19'du.

Uzak Doğu uzak ara fark attı

Kadınların şirketlerin üst kademelerinde görev alma oranlarına ışık tutmayı amaçlayan araştırmaya 39 ülkeden 11 bin firma katıldı. Tayland'ın lider olduğu araştırmada Uzak Doğu ülkeleri göz doldurdu. Tayland'ın ardından yüzde 40 ile Gürcistan, yüzde 36 ile Rusya'nın yer aldığı sıralamayı, yüzde 35'erlik oranla Hong Kong ve Filipinler takip etti.

Global olarak ele alındığında ise araştırma, şirketlerin yüzde 8'inde kadın CEO olduğunu ortaya çıkardı. Bu kategoride lider yine Tayland oldu. Çin ve Vietnam da dünya ortalamasının açık ara önünde. Araştırma, Tayland'da CEO rolünde kadın yöneticiye sahip şirket oranının yüzde 30, Çin'de yüzde 19 ve Vietnam'da yüzde 16 olduğunu ortaya koydu.

Türkiye Avrupa'ya fark attı Japonya şaşırttı

Dünya ortalaması baz alındığında ise yüzde 20 oranının yakalayan ve üstüne çıkan ülke sayısı 27 olurken 12 ülke de çizginin altında kaldı. Yüzde 25'lik oran ile, çizgi üstünde kalmayı başaran Türkiye'yi, yüzde 24 ile Brezilya, yüzde 23'erlik oranlarla Vietnam, İngiltere ve Ermenistan, yüzde 22'lik oranlarla İspanya ve İtalya ve yüzde 21'lik oranla Fransa takip etti.

Araştırmanın en çarpıcı sonucu ise Japonya'dan geldi. Yüzde 8 oranıyla Japonya, şirketlerinde kadın yöneticiye en az söz veren ülke konumunu Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte paylaştı.

Yönetimde kadın istemeyen şirket sayısı arttı

Araştırma, yönetiminde kadın çalışana yer vermeyen şirket sayısında ise artış olduğu ortaya çıkardı. Şirketinde kadın çalışan olmayan ülke sayısı 2009'da yüzde 35 iken, 2011'de bu oran yüzde 38'e tırmandı.

Öte yandan, üst yönetimde kadın çalışanların yer aldığı şirketlerde kadınların yüzde 22 ile daha çok CFO veya finans direktörü, yüzde 20 ile insan kaynaklarından sorumlu direktör ve yüzde 9 ile pazarlama ve satış direktörlüğü pozisyonlarında yoğun istihdam edildiklerini gösteriyor.

Farklı ülkeye farklı yöntem

Grant Thornton'un 39 ülkede 11 bin şirket ile gerçekleştirdiği araştırma, ortalama 15 dakika süren telefon görüşmeleri kanalıyla gerçekleşti. Kültürel bazı farklılıklardan dolayı uygulamada farklı yöntemler kullanıldı. Japonya'da posta, Filipinler'de yüz yüze görüşmeler ve Çin'de ise yüz yüze ve telefonla görüşme yöntemleri bir arada kullanıldı. Araştırma Grant Thornton International araştırma şirketi Experian Business Strategies şirketi tarafından gerçekleştirildi.

Üretim ve hizmet sektörü de var perakende de

Araştırmanın hedef kitlesi CEO'lar, yönetici direktörler, yönetim kurulu başkanı ve diğer kıdemli yöneticilerden oluştu. Araştırmaya katılan sektörler ise oranlarıyla birlikte şöyle: Yüzde 25 üretim, yüzde 25 hizmet, yüzde 15 ile perakende, yüzde 10 inşaat, yüzde 25 ise diğerleri.

Her türlü soru, yorum ve görüşünüz için aşağıdaki iletişim bilgilerinden bize ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

GRANT THORNTON HAKKINDA : Grant Thornton Türkiye, 100'ün üzerinde ülkede, 30.000'i aşkın personeli ile denetim, vergi ve özel danışmanlık hizmetleri sunan Grant Thornton International'in Türkiye ofisi olup, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren, farklı büyüklükte birçok müşteriye hizmet vermektedir. Merkez ofisi İstanbul'da bulunan Grant Thornton Türkiye, Ankara, İzmir ve Bursa'da bulunan ofislerinde faaliyet göstermektedir.

Konu ile ilgili dökümanlara ulaşmak için tıklayınız.



Hilal Baltacı
Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü

Grant Thornton
T + 90 (0) 212 373 00 00
hilal.baltaci@gtturkey.com 
www.gtturkey.com